Обзавеждане на спалня

Различните типове хора се отнасят към спалнята по различен начин. Някои искат просто „място за спане“, други истинско произведение на модерното изкуство, а трети идеалната спалня по фън шуи и т.н. Дали ще има гардероб, ракла, нощни шкафчета или тоалетка – общото между всички е, че както и да изглежда спалнята, тя трябва да осигурява място за почивка. Леглото заема централна позиция и то следва да е такова, на което да се спи удобно и с удоволствие да релаксирате в него.

При избор на спалня съветваме Ви да направите списък с изискванията си и да ги подредите по-значимост. Несъмнено следните изисквания ще бъдат изброени в списъка:

 1. Място – размер на стаята, размер на леглото;
 2. Тип матрак – дюшек, матрак (какъв вид);
 3. Гардероб, мебели – какви, къде и за какво;
 4. Функции – вградена ракла, сгъване, прибираща се и други;
 5. Материал – метал, дърво, ПДЧ и други.

Ако например жилището е малко, чрез прибиращо се в стената легло можете да се сдобиете и с малка дневна или кабинет. В такъв случай трябва да се заинтересувате от типовете механизми и заключващи елементи, за да сте сигурни в безопасността при експлоатация.

За да изберете правилния за Вас матрак, е добре да сте запознати предварително с предимствата и недостатъците на различните видове. Матраците общо казано биват: твърди и меки, еднолицеви и двулицеви, пружинни и матраци от пяна. От своя страна някои типове матраци си имат и „подвидове“.

 • Твърди матраци – това е матрак, който често се поставя на твърда повърхност, най-често ПДЧ. Той може да е от дунапрен или друг материал с висока твърдост, може да има и повърхностен слой от по-специален или от естествен материал като кокосови влакна например. Често този тип се предпочита от хора с гръбначни проблеми;
 • Меки матраци – това са най-често пружинни матраци. Пружинните матраци са от два вида. Първият основен тип са матраци с пружинна рамка. Това са отделни пружини, свързани помежду си в единна рамка. Вторият тип са матраци тип POKET /джоб/. Това са пружини, затворени в отделни текстилни джобове и слепени в клъстър с определен размер. Твърди се, че Poket технологията дава по-ниско ниво на шум и по-дълъг живот на пружинните елементи;
 • Пружинната рамка се покрива с различни материали за постигане на търсените качества и твърдост, като всеки матрак трябва да съдържа описание с цялата информация за свойствата и материалите, използвани при производството му;
 • Пружинните  основи се използват и при двулицевите и еднолицевите матраци. Разликата е, че при двулицевия и двете страни могат да се използват, а при еднолицевия само едната, а другата е най-често от дървена рамка с фазерна повърхност. Еднолицевият обикновено не се нуждае от подматрачна рамка. В бранша на матраците еднолицевите се определят като „евтин продукт“.  Двулицевите матраци позволява да се използват адаптивни подматрачни рамки, тоест да регулирате положението на главата или тялото си. Също така последният вид матраци позволяват регулярно обръщане на матрака като по този начин се удължава животът му;
 • Матраци от „Пяна“ – добре е да знаете, че всички материали, използвани при тези матарци, са „дунапрен“. Всички са на основата на полиуретан с различни свойства, като например мемори пяната, която се рекламира като друг вид, но е също полиуретан.
  Тези матраци са комбинации от различни видове полиуретанова пяна. Това позволява да се създаде огромно разнообразие на матраци с различни свойства, твърдост, топлопроводимост, въздушна циркулация, издържливост и н.т.
  Вече всички са чували за мемори пяната като специалистите твърдят, че матраците, използващи тази пяна, са най-добрата комбинация между цена и качество на сън. Свойството да се деформира според натоварването и температурата го прави изключително популярен материал за повърхностен слой на матраци. Поради свойствата си обаче не може да се използва за цялостен матрак. Мемори пяната не се ползва за бебешки матраци и легла поради опасност от задушаване на бебето, ако то не може да се обръща само.
 • Латексови матраци – латексовите матраци се делят на натурални и синтетични като при различните марки съотношението на естествен и изкуствен латекс варират. Твърди се, че латексът е естествен хипоалерген (нисък риск от алергии) и се препоръчва за хора с такива проблеми.
  И при латексовите матраци има делене на твърди, средно твърди и меки. Има матраци от монолитен блок латекс и такива от слоеве латекс с междинни слоеве от различни материали с различна дебелина и свойства. Смята се, че за да е удобен един моноблоков латексов матрак трябва да има поне 5 зони на комфорт (зони с различна твърдост).

Задължително е да подходите с внимание и грижа при избора си спалня, защото ако нещо в избраната не Ви харесва, това ще окаже влияние и на усещането и на качеството на почивката Ви.