Алтернативни методи за озеленяване – мавританска поляна, детелина и троскот

Всеки собственик на къща или вила си мечтае за перфектната смарагдово зелена морава. Да си затревиш двора не е чак толкова трудно, стига да бъдат подбрани правилните тревни насаждения, отговарящи на конкретните условия (вид на почвата, осветеност/засенченост, влага и засушаване през лятото). Трябва да съобразим и времето, което ще можем да отделяме за поддържане на полянката си – колко често ще можем да я поливаме, да я косим, наторяваме, за каква употреба е и т.н. Доста често след вземане на решение да си направим зелена морава в двора, първосигнално се насочваме към райграса. Впоследствие се оказва, че използването на един вид (монокултура) крие рискове, поради повишените изисквания на този род насаждения.

В тази статия ще Ви представим алтернативни методи за озеленяване, които може би ще се окажат най-добрият избор за Вашето дворно място и за превръщането му в зелен оазис, на който ще завидят всичките Ви съседи.

Представители на групата на тревните заместители са:

Бяла детелина /Trifolium repens/

Това е ниска красива цъфтяща бобова трева, растяща при всякакви условия. Характерно за нея е, че по корените й в симбиоза растат азот-фиксиращи бактерии, които й доставят необходимия за растежа й азот. Не е особено взискателна към почвените условия, като корените й достигат до 40–50см. дълбочина. Този вид трева е устойчива към студа и понася добре отъпкването, обича слънцето и понася частично засушаване. След коситба пораства бързо и енергично. Поради факта, че не става много висока и няма нужда от торене и много често косене, тя е много подходяща за градини с ниска степен на поддръжка и е отличен заместител на килимът от тревни смески. Допълнително предимство е, че формира плътен и атрактивен тревен килим с плътна листна маса. Извънреден бонус е възможността да си намерите и четирилистна детелина във Вашата морава. Рядко ще видите поляна с детелина без в нея да има няколко пълзящи човека, търсещи своя късмет.

Червена детелина /Trifolium pratense/

Многогодишна туфеста бобова трева, която достига на височина от 20 до 80см. и цъфти с тъмно розови цветове. Тя притежава биологичен механизъм да „хвърля” листата си при силно и продължително засушаване. По този начин тя изразходва икономично минималните водни запаси в почвата и съхранява жизнения си вид. Червената детелина е позната още като „люцерна“ и е популярна трева за фураж за животните. Не се използва за тревен килим.

Троскот /Cynodon dactylon/

Той е слабо популярна алтернатива на тревните смески. Поради изключително мощната си коренова система, тази трева има уникална устойчивост на засушаване. Формира гъст и фин тревен килим, който само познавач може да различи от килим от тревни смески.
Това, че е издръжлив и непретенциозен към почвата го прави много удобен за затревяване на площи без никакво или с минимално поливане, наклонени терени и песъчливи и засолени почви.
Най-големият недостатък на тази трева е, че през есента, зимата и началото на пролетта той пожълтява и има минимален декоративен ефект. Поради тази си особеност той е изключително подходящ за летни вили или хотели и комплекси, които са разположени край морето. Тъй като туристичекият сезон съвпада с вегетативният период на троскота. Ако използвате вилата си само през лятото, то троскотът е перфектният тревен килим, от който се нуждаете. С малко грижи и рядко поливане, без да се притеснявате, че когато си тръгнете няма кой да го полива. Косенето е много по-рядко от стандартните смески от житни треви, като може да се коси през 2-3 седмици.

Троскотът е ниска агресивна трева, размножаваща се с пълзящи коренища, а също много добре и чрез семена. Столоните са разположени както приземно така и на дълбочина до 10см. и са изключително жизнени. Парченце от тях може да преживее няколко години докато намери подходящи условия за развитие. Листенцата му са къси сиво-зелени на цвят. Изправените стъбла достигат височина от 1 до 30см. Троскота има дълбока коренна система, която в ситуации на продължително засушаване и при пропусклива почва, може да достигне до над 2 м. дълбочина. Тревата пълзи по земята и се вкоренява, където разклонението (ластара) на растението докосне почвата, образувайки по този начин плътен килим.

Мавританска поляна

Това е най-красивата и романтична алтернатива на килима от тревни смески. Тя е специфичен тип декоративни паркови тревни площи, чийто облик се формира от красиво цъфтящи полски цветя, смесени със зелени житни треви.

Различаваме следните видове мавритански поляни в зависимост от използваните в тях полски цветя:

  • Едногодишни и многогодишни;
  • Едноцветни и многоцветни
    Истинско изкуство е създаването на тези поляни. Производителите комбинират с голямо въображение семената на различните цветя. Съобразно използваните цветя, поляната може да цъфти едновременно и направо да „избухне“ в цветове и багри. Могат също така да се използват такива цъфтящи полски цветя, че те да цъфтят през цялото лято, като се редуват.
    Тревните смески могат да обхващат видове цветя цъфтящи само в един цвят, в два цвята или произволна комбинация от цветове;
  • Смеските за мавритански поляни също се дефинират по височината на използваните в тях цветя и треви. В някои смески за поляни, цветята са подбрани само с ниска височина – 20-30см. , докато в други те растат до 70-80см.

Създаването на мавританска поляна изисква повече усилия, грижи и умения, както и познаването на различни видове цъфтящи растения, условията, при които виреят най-добре, периода им на цъфтеж, за да комбинираме хармонично цветовете им. Засяването на семената за едногодишните поляни се извършва рано през пролетта, а за многогодишните и през есента, в зависимост от използваните цветя. Посевът се прави разделно – първо се засяват житните треви, а след тях – цветята и бобовите треви. Когато посевът е сгъстен, след поникването му е необходимо да се извърши прореждане. Когато се използват едногодишни цъфтящи растения през втората година мавританската поляна се превръща в обикновена тревна площ. Когато се оформят многогодишни пъстроцветни поляни е нужно да се използват повече от 5 броя цъфтящи растения, за да се осигури непрекъснат цъфтеж. Грижите, които трябва да полагате, за да имате наистина прекрасна мавританска поляна, включват: системно поливане, плевене, отстраняване на изсъхнали растения и прецъфтели цветове, подхранване и разрохкване на почвата около цветята. По принцип косенето на мавританските поляни e много трудно, дори бихме казали – невъзможно. Няма как да се коси тревата без да се окосят и цветята. Улесняване на косенето се получава, когато цветята са засадени на петна. Въпреки трудностите на определени малки участъци в двора си заслужава да се изграждат мавритански поляни.

Да си затревиш двора не е чак толкова трудно, но въпросът е какво правим след това. Грижите за тревните площи изискват време и усилия, които ще ни се отблагодарят с прекрасен зелен килим до късна есен. Ако сте направили правилния избор за Вашата градина и полагате необходимите грижи за нея, няма да са Ви необходими 200 години, за да се радвате на английска, смарагдово зелена ливада.

Швейцарска поляна

Това е друг красив вид морава, при която тревният чим е изпъстрен с нискорастящи бели маргаритки. Комбинацията на зелената трева с килим от бели маргаритки действа много успокояващо и релаксиращо. Моравата е непретенциозна и лесна за поддръжка, а визията е нежна и приятна.

Статията е написана в партньорство с