10 съвета за правилно лепене на тапети

В случай че искате сами да си налепите тапетите, ние ще ви дадем полезни съвети, за да Ви помогнем да останете доволни от резултата.

  1. Подгответе си сухо и чисто пространство, където ще мажете тапетите с лепило. Това е необходимо, защото тапетите се полагат с лицето надолу (мажем гърба) и могат да се зацапат. Най-удобно се работи върху маса.
  2. Желателно е да се грундират стените, за да се изравни попивната способност на различните стени и слоеве.
  3. Мерите височината от тавана до пода и след като прибавите 10 см налагате това разстояние на тапета и изрязвате. Съобразявайте шарките, за да се напаснат с предния залепен тапет, ако е необходимо.
  4. Лепилото следва да се разреди съгласно упътванията за употреба върху етикета.
  5. След разреждане лепилото се разнася по гърба на тапета на равномерен слой.
  6. Различните видове тапети следва да престоят различно време, за да омекнат след намазване. Еднослойните трябва веднага да се лепят (ако престоят мокри се размекват и след това много лесно се късат), а двуслойните и PVC е редно да се изчакат 5-6 мин. Внимателно прочетете и следвайте указанието на тапетите, ако има такова. Докато престояват се прегъват на две с намазаните части една към друга, което позволява да се сложат няколко намазани тапета един върху друг.
  7. Преди първият тапет да се залепи е задължително да си направим една вертикална черта или белези с нивел, отвес или лазарен нивел, по която да залепим първия тапет и да сме сигурни, че той е абсолютно вертикален. Моля, не се водете само от ъгъла на стаята, тъй като често стените не са прави и ако тръгнете с първия тапет грешно, след това всички трябва да са плътно до него, и всички ще са криви.
  8. Всеки тапет се лепи от горния край и се върви надолу. Мехурчетата с въздух се изгонват с движения от центъра на тапета към двете му страни – наляво и надясно. За целта може да използваме суха четка или чист парцал.
  9. При залепване на ъгъл – вътрешен и външен, първо прегъваме горния край в ъгъла и след това започваме да лепим надолу.
  10. Не бързайте – бъдете търпеливи!