Лакове и байцове

Към групата на лаковете се включват лакобояджийски материали, представляващи разтвор на природни или синтетични филми (образуващи вещества) в органични разтворители. Напоследък все по-широко приложение, особено за вътрешна употреба, имат водоразтворимите лакове. Емайлът или емайл-лакът е суспензия на пигменти (понякога и пълнители) в лак. След нанасяне в тънък слой върху обработваната основа и изсъхване (т.е. втвърдяване), което е резултат от химична реакция, лакът образува прозрачно, а емайлът непрозрачно покритие.

За вътрешна употреба най-често се използват акрилни (водни) и полиуретанови лакове, предназначени за дървени повърхности – врати, первази, стъпала, рафтове, дограма и т.н. Те се нанасят лесно, изсъхват бързо и образуват дълготрайно и удароустойчиво покритие. Могат да бъдат водоразтворими или на основата на органични разтворители. Те предлагат различни степени на блясък – от гланцов през копринен до матов. Могат да бъдат както прозрачни, така и цветни. Разработени са така, че да създават филм, максимално устойчив на надраскване, висока температура и висока влажност.

При лаковете за подови покрития и стълби също се предлага богат асортимент от продукти с различни цветове и различна степен на блясък. Тук основното изискване е лакът да образува устойчиво на изтъркване покритие, особено ако го избирате за кухня, коридор или друго помещение с активен трафик. Съществуват и много устойчиви прозрачни лакове с гланцов и копринен блясък (обикновено на основата на полиуретан), които обезпечават максимална защита. Те могат да се нанасят след други продукти за обработка или боядисване на дървесина. При работа с полиуретанови лакове трябва много стриктно да се спазват инструкциите на производителите относно интервалите между нанасяне на последователните слоеве. Ако вторият слой се нанесе по-бързо от препоръчаното, могат да се появят неравности в покритието, а когато се изчака повече от необходимото, адхезията (прилепването) между слоевете се нарушава. И в двата случая се влошават експлоатационните характеристики на филма.

Към този раздел се отнасят и много импрегниращи състави за небоядисани дървени повърхности. Те не скриват текстурата на дървесината. Има такива, които са предназначени за защита на материала, други за намаляване на абсорбцията на основата спрямо следващо покритие, а някои съчетават и двете. Често за оцветяване на боядисани и небоядисани повърхности в помещенията се използват оттенъчни лакове, които създават прозрачно, здраво, и лесно за почистване покритие. Те също се предлагат в широка гама цветове и различен блясък. Най-подходящи са за повърхности с малка площ – парапети, рамки, мебели, етажерки, первази. За мебели, повърхности от МДФ и други дървени повърхности в помещенията много добро приложение намират лаковете, имитиращи дървена текстура (консистенция, строеж на тъкан). Асортиментът им е сравнително ограничен, но те са незаменими, когато искате да създадете естетическия ефект на дървесина върху гладка повърхност. Ако пък искате да боядисате дървени повърхности в даден цвят и да получите непрозрачно, еднородно и цветно покритие, използвайте специалните бои за дървесина. За получаване на блясък отгоре можете да комбинирате с подходящ лак.

Както в групата за вътрешно приложение, така и в тази за работа на открито съществува голям набор от материали в зависимост от ефекта, към който се стремите. Тук се отнасят емайли, байцове, грундове, лакове, импрегниращи, консервиращи и фиксиращи състави. Някои от тях са подходящи и за вътрешно и за външно приложение.

Байцовете могат да бъдат водни и органични. Обикновено са прозрачни, но има и полупрозрачни, както и непрозрачни. Ако искате да освежите цвета на мебелите или други дървени повърхности в помещение, използвайте байцове на водна основа, тъй като са екологични и безвредни. Често върху байца се поставя защитен слой прозрачно покритие – лак. Когато става въпрос за дървени повърхности на открито – външни врати, прозорци, огради, градинска мебел, фасади, настилки на тераси и алеи и т.н., трябва да се изберат състави, които образуват трайно покритие, устойчиво на климатичните промени. Байцовете и лаковете за външна употреба трябва да имат също така UV-защита и да са водоустойчиви. Обикновено лаковете за външна употреба са на основата на органични разтворители. Те могат да се използват като финално покритие върху бои, байцове и консервиращи състави. Съществуват обаче и продукти на водна основа, подходящи за нанасяне навън, например за градинска мебел. Те са бързосъхнещи, със слаба миризма и са разработени така, че да образуват покритие, устойчиво на слънчевите лъчи.

Като цяло импрегниращите състави за защита на дървесина на открито са създадени на основата на восъци. Те имат защитно-декоративна функция и предимно водоотблъскващи свойства. Предпазват от проникване на влага, от огъване и цепене на материала. Към някои от тях се добавят фунгициди и инсектициди, което ги прави консервиращи препарати за защита от гниене и от развитие на гъби, плесени, микроорганизми и насекоми. Има и специални лакове, байцове и емайли, които защитават повърхностите от пожар, т.е. материала става по-трудно запалим и по-малко горим. Те са подходящи както за външно, така и за вътрешно приложение.