Килими за коридори и стълби

Няма друго толкова натоварено място във Вашия дом като стълбите и коридорите. Това са местата, които понасят изключително голям трафик. А при стълбите е още по-страшно, защото краката Ви минават по един и същи път постоянно, с всяка крачка. Но защо да оставим тези пространства без килим? Защото ще се изтърка прикалено бързо или защото може и без него. В тази статия ще Ви предложим решения и съвети, така че без колебание да застелите коридорите и вътрешните си стълби с издържливи килими.
Ключът е да изберете траен и устойчив килим. Няма магически килим, предназначен специално за стълбища. Истината е, че килимът от вашата спалня ще издържи на натоварването на стълбищното пространство по-добре от традиционния евтин килим.
Какви са възможностите – да “облечете” стълбите в килим, да им поставите специални залепящи се стъпки или да постелите пътека, която да закрепите с крепителни елементи.
: Изборът на страхотен килим, правилен монтаж и отличен майстор, който да го постави, ще добавят години към неговата издържливост. Но за да избегнете разочарование предвидете да го подмените поне на половината време, на което бихте подменили килима си в спалнята или хола например.
Още един съвет – първото стъпало се износва най-бързо. Можете да използвате това в своя полза като изберете да монтирате индивидуални килимни стъпки на всяко стъпало, вместо да спуснете цяла пътека върху стъпалата. Така като забележите, че тази първа стъпка се е износила, ще можете лесно, евтино и с малко главоболия да я подмените и да възвърнете новия вид на килима си.
За коридора важат същите съвети – оставете пространството непосредствено пред входната врата без килим, защото това е мястото, което е подложено на най-силно замърсяване в дома Ви. Купете си пътеки, които са издържливи на натоварване и на петна. Заложете на изкуствените материали, а не на вълната. И отново предвидете по-кратко време на експлоатация на килима.
Можете да изберете влакно, от което да е направена пътеката Ви като прочетете статията Типове нишки, от които са направени килимите.

Застилането на стълбите и коридорите с килим крие някои уловки, но изборът не е невъзможен, просто трябва да се обърне внимание на детайлите. За повече съвети, информация или намиране на майстор, който да “облече” стълбите ви, можете да разгледате секциите “Майстори” и “Магазини” на нашия сайт.