Килими и домашни любимци

Ако можехте да попитате Вашето куче или любимата си котка каква подова настилка предпочита, то те със сигурност биха отговорили – килим, заради неговата топлина и комфорт. Но ако помолите ретрийвъра си да върви внимателно по новия Ви килим – със сигурност това няма да се случи. Мръсни лапи, мокра капеща козина, остри нокти, изпражнения на пода – ежедневие. Някои по-злобни котки могат да Ви отмъстят, като си наточат ноктите върху новия килим. Това е животът на животното и с животно вкъщи.
Въпреки случайните главоболия, които могат да предизвикат ние обичаме нашите домашни любимци и трябва да адаптираме ежедневието си за живот с тях. А що се отнася до килима – трябва да изберем такъв, който ще устои на уникалните изисквания на домашните животни.
Добрата новина е, че не е нужно да се охарчите за специфичен килим … просто трябва да знаете кои килими, като видове и материали се справят добре с изискванията на отглеждането на животни и кои не, за да ги избегнете.

При покупката на килим можете изберете една от следните философии – или да си вземете скъп и много издържлив килим, или да заложите на по-евтин вариант, който ще можете да подменяте по-често.
Изборът Ви зависи и от големината на домашния Ви любимец. Големите кучета (със среден до голям размер), тежат достатъчно – може да ги приемете като дете, което ще играе, тича и лежи на килима. Това изисква допълнителна устойчивост от килима. Евтиният килим ще се повреди бързо и скоро след застилането му ще изглежда стар и сплъстен. За да избегнете това помислете дали да не заложите на килим от найлон, с достатъчна плътност и здрава основа.
Малките животни не оказват голям натиск върху килима. С други думи килимът не трябва да е много издържлив. Все пак върху него ще се разхожда чихуахуа или котка. В този случай философията за евтиния килим може да е точно подходящата за Вас. Можете да изберете килим от полиестер или олифин.

Случват се инциденти
Ако ще вали, вземете си чадър. Ако Вашият килим ще трябва да понесе три от най-неприятните инциденти с животни – повръщане, пишкане и акане, то тогава той трябва да е устойчив на петна и разливи. Най-добрият вариант са килимите, изработени от найлон или полиестер, точно заради устойчивостта им на петна.

Килимът, който да избягвате. Килимите с бримки са много издържливи и здрави, но има едно голямо Но – те са податливи на закачане на бримките. Техният дизайн е перфектен за точене на ноктите на Вашата котка и тя със сигурност ще си намери местенце, където да го прави. Този тип килими са плътни и стегнато тъкани, което не позволява на петната да навлизат в дълбочина, но от друга страна ако се появи петно и то не бъде своевременно изчистено, ще бъде трудно да се отървете от него.

В заключение можем да кажем, че няма причина домашният любимец и новия килим да не съществуват съвместно. Ето основните съвети, които трябва да имате предвид: колкото по-натоварена е стаята (ползва се от много хора, за по-големи периоди от деня) толкова повече отивате към философията на голямото животно или към купуването на по-издържлив килим. Полагането на грижи за килима ще удължат неговия живот и той ще изглежда като нов дори и с домашен любимец в дома. За да разберете някои домашни и екологични методи за отстраняване на петна върху килими прочетете статията Почистване на килими и подготовка за пране и се насладете на обичта на домашния си любимец.