Баня с килим – защо не

Омръзнало ви е да ходите посреднощ по студения под на банята, омръзнали са ви старите плочки или просто искате след душ краката ви да потънат в топлината и мекотата на килим? Да, това е напълно възможно, и то без страховитата плесен и мръсотия, с помощта на новите материи, използвани за направата на постелки и килими за баня.

Ето с какво трябва да се съобразите и върху какво трябва да помислите преди да постелите банята си с килим.

 

Изберете правилно материалът, от който е изработен килима

Влагата е основният враг на банята, застлана с килим. Затова е най-добре да се спрете на материал, който е по-слабо абсорбиращ и съхне бързо. Такива са килимите, изтъкани от синтетични влакна като найлон или олефин, устойчиви както на плесен така и на петна. В никакъв случай не бива да избирате килим от вълна. Вълната е като гигантска гъба, а вие все пак искате килимът ви да изсъхва бързо и да не мирише неприятно. Синтетичните влакна имат редица предимства, особено когато става дума за мокро помещение. Олефинът е синтетичен материал, който максимално се доближава до вълната и акрила, изключително натурален е на допир и има идеални топлоизолационни свойства. Килимчетата, изработени от изкуствени влакна ще ви предпазят и от бактерии (които лесно могат да ви разболеят) и които толкова бързо се развиват във влажна и топла среда.

Размер и форма

Изберете специален килим или постелка за баня и предимството, което ще получите веднага е безопасността, защото той ще попречи да се подхлъзнете върху мокрия под.

Необходимо е да се уверите, че постелката, която ще купите има противохлъзгаща се подложка.

Мекият пухкав килим в банята обикновено изглежда добре, може да добави нотка на стил и усещане за лукс, особено в бани с по-голяма площ. Когато банята е по-малка е добре да се насочим към малките килимчета и постелки, специално изработени за мокри помещения.

Почиствайте го редовно

Независимо какво ще изберете за вашата баня – по-голям килим, малко килимче или постелка най-важно е да поддържате чистота. Избере размер, който ще позволява да го перете и сушите в пералнята, в противен случай вашият килим много бързо ще загуби мекотата и блясъка си и ще замирише на плесен.

Къде се продават ?

Къде можете да намерите килими и постелки за баня? Във всеки голям хипермаркет за строителство, дом и градина като Практикер, Mr. Bricolage, HomeMax и др., както и в големите магазини, предлагащи специално оборудване за бани и мокри помещения. Големите магазини за килими също могат да ви помогнат да направите правилен избор.

Изборът на килим за банята не е толкова голям, колкото за другите стаи на вашия дом, но със сигурност ще намерите нещо подходящо. А за да не се лутате – предварително се информирайте за магазините около вас като разгледате интерактивната карта на нашия сайт.