Какво е латекс?

   Реално латексът е  емулсия, обикновено направена от изкуствен каучук, която е подходяща за импрегниране на тъкани и хартия или за боядисване на стени. Дефинира се като „колоидна емулсия или суспензия на частиците на синтетичния или натуралния каучук във водна фаза“. Емулсията представлява млечна течност, която се извлича обикновено от тропически растения посредством диагонален разрез в кората на дървета. Този млечен сок (латекс) се  образува в около 12 000 вида от покритосеменните растения. Латексът е последна преграда в тези растения. За промишлеността най-голямо значение има латексът, произвеждан от бразилската хевея.

    Синтетичният (изкуствен) латекс се изработва от синтетичен каучук, чрез емулсионна полимеризация  или чрез модификация на други подходящи полимери. Основните разлики от естествения латекс са следните:

  • в по-малка степен може да предизвика алергия (хипоалерген);
  • по-ниски разходи за производство;
  • в по-голяма степен абсорбира вода и няма мирис (само в първите няколко дни).

В наши дни от латекс се произвеждат над 5000 продукта, чиято основна отличителна черта е ластичността – облекла от латекс, презервативи, ръкавици, ластици, както и едни от най-добрите възглавници и матраци.