Същност и видове бои

paint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво представлява боята?

Боята е гъста вискозна течност, която след нанасяне на тънък пласт върху повърхност създава плътен слой, който предпазва повърхността и оцветява.

Боите се състоят от три основни компонента:

 • свързващо вещество – това е основното вещество, което образува слоя, т.е. покривният пласт, който остава след изсъхването;
 • оцветители, които дават желаните цветове на боите;
 • разредители, които дават желаната гъстота на боите. При тяхното изпарение свързващото вещество изсъхва и образува покривния слой – филм, който всъщност е боята, каквато ние я виждаме, и който предпазва повърхностите от външни влияния.

Отделно от тези три основни елемента – добавят се и най-различни помощни вещества като сгъстители, антипенители, катализатори за съхнене, фунгициди против плесен и прочие.

Видове бои:

Според предназначението си:

 • вътрешни /интериорни/;
 • външни /екстериорни/.

Външните бои се отличават с повишена устойчивост на атмосферните влияния и най-вече на ултравиолетовото лъчение.

Друго основно делене на боите е според вида на разтворителя:

 • бои с органични разтворители (алкидни бои);
 • на водна основа (водоразредими).

Изпарението е процесът, който и при двете групи предизвиква втвърдяването на боята. Всички помним как доскоро винаги си купувахме разредител за боята и колко неприятно миришеше той. От няколко години боите и лаковете на водна основа категорично изместват другите. Това е и улеснение за потребителите, защото е много по-лесно да разредиш боята с вода (очевидно и икономически по-изгодно), а и тези бои са много по-безвредни за човека и природата.

Според вида на свързващото вещество, боите биват:

 • вододисперсионни (латексни). Малко известно е всъщност, че латексът е разтвор (емулсия) на естествен или изкуствен каучук;
 • силикатни;
 • силиконови;
 • минерални – циментови и варови.

Според производителите

В България се предлагат сравнително ограничен асортитимент вносни бои като основните марки са:  Levis, Dulux, Vernilac, Sikkens и други. Можем да кажем, че това са изключително висококачествени бои с перфектни качества и голяма покривна способност, която достига до 13-14 м2 на един литър боя. Тъй като сме си поставили за цел да Ви консултираме безпристрастно в областта на строителните ремонти, то не бихме желали да коментираме различните марки, но бихме желали да Ви посъветваме да се придържате към максимата „Качеството има значение“.  Ако бюджетът Ви го позволява, то си струва да разгледате тези качествени бои.
Българските бои се отличават с много голямо разнообразие на производители. Ние ще изброим само няколко от тях: Оргахим, Мегахим, Лакпром, Боро, Екон и много други. Всеки от тях произвежда и налага на пазара различни търговски марки. Голяма част от българските производители също предлагат добро качество на приемливи цени.