Как да си отпушим тоалетната и мивката?

1. Как да си отпушим тоалетната

Повечето възли и съоръжения във ВиК инсталациите имат много прост механизъм за предпазване от неприятните миризми – „Водна тапа“. Нормално е да предположим, че мивката, тоалетната или сифона за оттичане на водата в банята ще изпускат такива миризми, тъй като са част от системата на канализацията. Водната тапа успешно решава този проблем, като водата „затапва“ канала и не позволява на миризмите да излизат.

За образуването на водната тапа е направена S-образна кухина, която не позволява на всичката вода да се оттече. Наред с голямата полза за нашия комфорт, тя е и честа причина за неудобство, защото именно там нерядко се запушва нашата тоалетна, най-вече поради наличието на тесни участъци и кривки. Когато във водата попаднат големи и твърди предмети, те засядат на завоя и запушват тръбата, при което водата спира да се оттича и се събира.
Запушването може да се отстрани по няколко начина:

  • Да упражните по-голям натиск върху запушеното място – когато напълним тоалетната чиния с вода. По-големият обем вода оказва по-голямо хидростатично налягане и ако запушването не е голямо, шансът да се оправят нещата сами е много голям;
  • Препарати за отпушване на канали – те в случая не са приложими, защото има много вода и препаратът ще се разреди до степен да не може да подейства;
  • Да извикате специалист – проверете в каталога ни с Майстори. Разгледайте ги и си изберете на кого да се обадите веднага.

2. Как да си отпушим мивката

Сифонът на мивката и сифонът на банята имат абсолютно същтата S-образна тръба, в която се образува водна тапа.  Това е така, защото просто човекът засега не е открил по-добър начин за спиране на лошите миризми от канализацията.

Поради естеството на използване на мивката – миене на чинии, измиване на плодове и зеленчуци е ясно, че основните замърсители на мивката са остатъците от храна и обелки от зеленчуци и плодове. С цел на образуване на водна тапа сифонът на мивката има един най-нисък участък – утайник, където именно се образува тя. Точно там се утаяват споменатите замърсители, които с течение на времето загниват и образуват хомогенна смес, която в един момент запушва тръбата.

  • Първото което трябва да направите е да проверите дали цедката на мивката е запушена – очевидно след всяко миене на чинии и други неща тя следва да бъде почистена и хубаво измита;
  • Ако видите, че цедката е чиста, то следващото проблемно място е утайникът. Той се разглобява много лесно, като просто се отвърта, но ние Ви съветваме, ако сами правите тази операция, да си сложите предварително една кофа или подходящ съд под него. След като го отвъртите, почистете хубаво събраните отпадъци, после го измийте и монтирайте отново;
  • Ако не искате да правите тази не толкова приятна операция, то можете да прибегнете до готовите прахчета и препарати за оптушване на канали, които продават в почти всеки магазин. Следвате дословно инструкциите и изчаквате добрия резултат. Алтернатива на фабричните препарати са домашните рецепти или една чаша сода бикарбонат и после няколко чаши вряла вода, или една чаша сода бикарбонат и една чаша оцет, които оставяте да подействат, като покриете сифона, за да спрете изпаренията. Ако не подейства, значи някъде е запушено с твърди отпадъци, които прахчетата не могат да разтворят. В такъв случай се връщате към не толкова приятната операция от предходната точка и се надявате, че именно в сифона е проблемът;
  • Следващият метод, който можете да приложите, е да използвате вакуумно бутало. Това е също много ефективен метод;
  • Ако се окаже, че проблемът не е в сифона и той е чист и проходим, то Ви е необходим специален уред – пружина(спирала, жило) за отпушване на канали. Започвате да подавате пружината в тръбата и същевременно въртите дръжката. Когато достигнете до крайна точка, започвате да издърпвате леко и отново да подавате, като продължавате да въртите, докато не пробиете и не стигнете до отпушване.

3. Как да си отпушим сифона на банята

Принципът му на действие е абсолютно същият – в самия сифон има S-образен проход с ниска част, където се създава водната тапа. Отпушването се извъшва по идентичен начин както сифона на мивката с разликата, че тук сифонът е бетониран в плочките и можете да разглобите само малка част от него – да махнете и почистите решетката и евентуално следващата част според вида сифон. Ако няма отложени и събрани отпадъци, то следва да опитате с препарат, вакуумно бутало или пружина.

4. Професионалисти и цени

Тази статия беше създадена, за да Ви улесни ако решите сами да извършите тези операции, но винаги е за предпочитане да се извика специалист, който да направи бързо и качествено нужните манипулации без да се налага след това да купуваме нов сифон или да сменяме моноблока.

Средните цени за отпушване на мивка, сифон, душ-кабина варират около 40-50 лева.                                  Опушването на тоалетни варира около 70-100 лева в зависимост от сложността.
Отпушването на въшни канали започва от 100 лева и звиси както от диаметъра на канала, така и от дължината му.
Сложни запушвания налагат използването и на сложни уреди. Професионалистите имат дори и специални камери за видеонаблюдение и диагностика, с които проучват проблема.

В нашата секция Майстори можете лесно и бързо да намерите професионалистите от тази категория, които работят във Вашето населено място. При нужда от авариен спешен ремонт просто си изберете подходящия майстор и му се обадете веднага, безплатно и без всякакви условия.