Няколко важни думи за ефективността на Вашата перална машина

Енергийният клас на пералнята е параметър, показващ годишната консумация на електроенергия и вода за определения модел на база 220 изпирания. При появяването си в средата на 90-те класовете са започвали от G, F, E, D, C, B, A и са обхващали само разхода на електроенергия и вода. С развитието си класовете започват да обхващат и степента на изпиране, както и нивото на изсушаване от центрофугата.

Това води до няколко доста объркващи момента. Клас С не означава, че прането не се изпира – просто пералня клас С изпира по-малко от такава с клас А за единица време.

С промените в технологиите и усъвършенстването на пералните се появяват и перални с клас А+, А++ и А+++. Използва се също така и следното изписване  А/А/А, като това е клас на енергоемкост, изпиране и изсушаване. Класовете показват как се справя дадената пералня с поставената задача за единица време.

Разходът на електричество и вода е това, което определя дали една пералня е икономична или не. Консумацията на енергия варира от 0,30kW за клас  D до 0,19kW за клас А за килограм пране. Консумацията на вода е съответно 60 литра за клас  D и 45 за клас А.

Разходът се влияе от нивото на зареждане, степента на замърсеност, от температурата на входящата вода, използваната програма и тъканите, които се перат, а също така и от качеството на експлоатация и степента на натоварване.  Всичко това трябва да се вземе предвид, ако желаете да „разберете“ дали дадена пералня е по-икономична от друга или не.

Много е важно да знаете, че ако сте харесали пералня със сушилна, там нещата са доста по-сложни. За един цикъл изпиране и изсушаване на 3кг. пране разходът може да достигне 4-6 киловата и до 90 литра вода. Комбинираните машини са изключително практични и удобни, но в никакъв случай не са икономични. Това се дължи на необходимостта от изпаряване на водата в прането и  кондензирането й, за да може тя да се изхвърли през мръсния канал. Всеки специалист ще Ви препоръча да си вземете отделни пералня и сушилня, стига  да разполагате с необходимото място.