Какво е хидрофорна система?

Хидрофорните системи най-общо казано са системи за повишаване на налягането във водопроводната мрежа и подобряване комфорта на потребителите.

  1. Кога имате нужда от хидрофорна система?

    Винаги когато нямате достатъчно налягане. Разбира се не говорим за временна загуба на налягане поради авария или друга причина, а постоянно във времето слабо налягане. Много е дразнещо, когато влезете в банята и пуснете душа, водата едва, едва да църцори. Това най-често се случва в отдалечени усамотени сгради, вилни зони, малки села и махали, отдалечени от централните ВиК системи, където хронично страдат от ниско налягане във ВиК мрежата. Дори често се случва на последните етажи във високите блокове в градовете.
    Другият основен случай, при който се налага да се изгради хидрофорна система, е когато за водоснабдяване се разчита само на сондаж.

  2. Какво представлява хидрофорната система?

    Хидрофорната система се състои от три основни елемента – помпа, уред за управление на помпата и разширителен съд (балон).

Ясно е, че помпата повишава налягането във Вашата система и когато пуснете кранчето в банята, именно тя бута водата, за да излиза с по-голямо налягане през Вашия душ. Голямата загадка е как помпата да разбере, че искате да ползвате водата, за да се включи автоматично. Именно това е ролята на разширителния съд и пресостата. Той мери налягането в разширителния съд и локалната мрежа и се настройва при какво налягане (ниско) да подаде ток и да включи помпата и при какво налягане (високо) да спре тока към помпата, за да я изключи. Първоначално помпата се включва и повишава налягането в разширителния съд и оттам – в цялата система на къщата. Когато Вие пуснете душа в банята, автоматично налягането пада в системата, а оттам и в разширителния съд, което автоматично активира пресостатът и той, от своя страна, активира помпата. Когато спрете да се къпете, налягането веднага се покачва в разширителния съд и пресостатът веднага спира помпата.

На снимката се вижда една възможна комбинация на разширителен съд и помпа, но според нуждите на конкретната система – дебит, денивелация, захранвани консуматори и други фактори се изчислява каква помпа и какъв разширителен съда да бъдат монтирани като не е задължително да са монтирани заедно. Разширителните съдове достигат до 100 и повече литри и са важни за работата за помпата, защото колкото по-голям е съдът, толкова помпата се включва по-рядко, което удължава експлоатационния живота.

В нашата секция Майстори лесно можете да филтрирате майсторите и фирмите по населено място в категория Хидрофори и да си изберете фирмата, която ви предложи най-професионална услуга на оптимална цена.