5 цвята, които да използваме в кухнята

Изборът на цветове е важна част от интериорния дизайн на кухнята. Въпреки че съществува богата гама от нюанси, всеки от които ще се впишат успешно в обстановката, има 5, които просто са създадени да красят интериора в кухненското помещение.

Разберете повече за тенденциите при избор на цветови комбинации в кухнята от екипа на онлайн магазин МебелМаг.

Кои цветове са най-предпочитани за кухнята?

Като едни от най-популярните варианти, към които все повече хора се насочват, се открояват следните 5 цвята:

Бежово

Предимството на този неутрален цвят е възможността му да се съчетае успешно с други такива и да създаде балансиран интериорен дизайн. Може да използвате най-бледите му тонове и да контрастирате с по-тъмни елементи като плотове, кухненски диван или бар столове.

Зелено

Ако се интересувате от Фън Шуй метода за обзавеждане на дома, трябва да знаете, че се препоръчва използването на зеленото при създаването на модерен и балансиран интериорен дизайн. Зеленото кухненско помещение ще внесе свежест и ще придаде хармоничен вид на стаята, като напомни за природата и пролетта.

Бяло

Бялото е сред най-предпочитаните при създаването на интериорния дизайн и присъства във всеки дом. То се съчетава успешно с всички други нюанси и носи усещане за обширност, чистота и елегантност.

Светло сиво

Този универсален цвят изглежда добре навсякъде. Използвайте по-светлите му варианти, които изглеждат безупречно в съчетание с жълто, зелено и черно.

Черно

Класика, с която обаче не бива да се прекалява. Изберете по-светли тонове за стените и тавана и добавете контраст с мебели и декоративни елементи в черно.

Как да изберете подходящ цвят за вашата кухня?

Има няколко важни особености, на които да обърнете внимание, когато избирате подходящ нюанс за кухненското помещение:

  • размер – важна характеристика е определянето на размерите на помещението. Ако то е по-малко и искате да създадете илюзия за просторност, може да използвате по-светли нюанси при боядисване на стените, тавана и подбора на обзавеждане. За контраст може да поставите по-тъмна подова настилка;
  • изложение – ако изложението на жилището ви е северно или източно, по-специално кухненското разположение, може да използвате по-топли тонове;
  • естествена светлина – помислете какво количество естествена светлина навлиза в кухненската зона и какви осветителни тела сте избрали. Ако светлината е оскъдна и изберете по-тъмни тонове, обстановката ще бъде потискаща;
  • стил – не забравяйте да съобразите и стила, който следвате при изграждането на интериора. Това е ключово за подбора на нюанси. Например при индустриалния стил на почит е сивото, при скандинавския – бялото.

Това са основните елементи, които имат значение при избора на подходящи цветови комбинации. Изберете нюанси, които кореспондират добре с характеристиките на вашата кухня.