Пролет е – оЦВЕТЕте терасата и двора си с красота

Пролетта носи едно неподправено усещане за възраждане и нов живот, опиянява сетивата с цветове и букет от аромати, събужда стремежа ни за единство с природата. С настъпването на пролетта започваме да се вглеждаме в екстериора и двора на нашата къща. Какво по-добро средство за внасяне на колорит, цвят и красота в ежедневието ни от цъфтящите цветя. Малко неща могат да украсят по-добре терасата от няколко сандъчета с каскадна петуния и каскадно мушкато. Но какви цветя да изберете да отглеждате на балкона си зависи от неговото изложение, температурни условия, светлина и продължителност на слънцегреенето и не на последно място от времето, с което разполагате да се грижите за тях.
В настоящата статия ще разгледаме основните цветя, с които можете да изпъстрите Вашата тераса и двор и ще Ви помогнем със съвети за засаждането и отглеждането им, така че да имате свое кътче уханна пролет до късна есен в градска среда.

Каскадно мушкато – сакъзче


Макар че по произход е от Африка, сакъзчето отдавна си е създало традиции у нас и е едно добро решение за южната терасата на апартамента или къщата. На пазара се предлага изключително голямо разнообразие от сортове на това цвете, в най-различни цветове и повече или по-малко гъсти съцветия. Има висящи, полувисящи и стъпаловидни видове с обикновени или месести листа. Който и от тях да си изберете няма да съжалявате, защото всички те ще украсят Вашия балкон по неповторим начин.

 • Засаждане
  Сакъзчето обича слънчеви или полуслънчеви изложения – с хладни и влажни утрини и топли и слънчеви дни. Засажда се от март до май в глинесто-хумусна градинска пръст. Много подходящи са продаваните чувалчета с готов почвен субстрат за засаждане на цветя. Най-важното изискване на сакъзчето е: почвата да е пропусклива и да не задържа вода. В голямо сандъче от 50-60см. нормално се засаждат до пет растения.
 • Поливане
  Растението обича вода и особено ако е засадено на слънчево място е препоръчително да се полива всеки ден – сутрин или вечер.
 • Цъфтеж
  Цъфти  април – октомври в кичести или обикновени цветове в изключително пъстри цветове. Фактор за продължителен цъфтеж е редовното подхранване на почвата с тор за цъфтящи балконски цветя – поне два пъти в месеца. Няколко сандъчета със сакъзчета са достатъчни за да направят Вашия балкон кичеста градина за Ваша гордост и удоволствие на съседите Ви. Прецъфтелите цветове редовно трябва да се отстраняват, за да се стимулира растението.

 

 • сакъзчетата цъфтят на млади връхчета, затова когато избирате и купувате растения, гледайте те да са с повече тръгнали разклонения;
 • ако растението, което сте купили, все още няма разклонения, отрежете върха му, като оставите 4-5 възела от основата на стъблото. От оставените възли то ще започне да се разклонява и така вместо един връх ще цъфнат няколко;
 • ако искате да си разсадите сакъзчета, това става чрез стъблени резници. Те могат да се вкореняват по всяко време, но за предпочитане е това да стане през септември. Важно е резниците да се подберат от полувдървени части на клончето – при привеждане да се огъват, да не се чупят. След като са отрязани, резниците се оставят да повехнат за няколко часа на открито. Забождат се в саксийки, пълни с парникова пръст и пясък и се оставят в умерено топли помещения, като през зимата поливането е оскъдно. През февруари е необходимо да преместите резниците в по-големи саксии и да ги поставите в светло и топло помещение, като трябва да поддържате умерена влажност на почвата;
 • през зимата е най-добре да приберете цветята в добре осветено помещение, но с ниска температура – до 4-5 градуса. На пролет изнесете растението навън, отрежете разклоненията, а ако саксията му е малка  – пресадете го и подхранете.

Каскадна петуния

На южни тераси бихте могли да отглеждате каскадна петуния – другото изключително популярно цвете за украса на балкона. Петунията е едногодишно растение със силно разклонени стебла и красиви декоративни цветове, подобни на фунийки. Произлиза от Южна Америка и принадлежи към семейство картофови. Смята се, че името му произлиза от бразилската дума petun – тютюн.

Добре познато, то е перфектният избор заради изключителното изобилие от цветове. Без преувеличение можем да кажем, че образува „водопад“ от цветчета. Днес на пазара се предлагат многобройни хибриди петуния с едри цветове и височина на стъблото 25–30см. Палитрата от цветове е почти безкрайна – от чисто бели през различните нюанси на розовото и червеното до виолетово и дори черно, като не липсват и жълти и небесносини цветове, както и хибриди между няколко цвята. Освен това, популярност набират и разновидности на петунията с дребни и многобройни цветчета, с листа на бели звездички или с пурпурни жилки, както и висящи растения, с издънки дълги до 80см. Поради тези причини е истинско удоволствие да се гледа къща или двор, украсени с каскадни петунии.

 • Засаждане
  Петунията обича много слънчеви места – много и колкото може повече директно слънце. Може да се засади през февруари-март чрез семена или през април-май чрез готов разсад. Не са капризни към почвата и готовият почвен субстрат за засаждане на цветя, който се продава в магазините е изключително подходящ.  В голямо сандъче от 50-60см. можете да засадите 5-6 растения. При засаждането можете да комбинирате петунии с различен цвят и да съчетаете блестящите им багри в цветен водопад.
 • Поливане
  Растението обича вода и особено ако е засадено на слънчево място, е препоръчително да се полива всеки ден – сутрин или вечер. Желателно е на две седмици да се подхранва с комбиниран тор за цъфтящи цветя.
 • Цъфтеж
  Цъфти  от април до октомври и се характеризира с обилен и продължителен цъфтеж. Много популярно цвете за поставяне и във всякакви висящи саксии и сандъчета. Изсъхналите цветове трябва да се отстраняват текущо, за да се стимулира растежът на нови. Използването на неугнил тор или азотни торове намаляват цъфтежа.

 

Лобелия

Яркосините цветчета на лобелията могат да създадат неповторима атмосфера на лекота, феерия и вълшебство навсякъде, където бъде засадена. Дантелените килими и водопади, сякаш събрали в себе си милиони пеперудки, са великолепни както на балконите, така и в алпинеумите, в лехите и бордюрите, по первазите на прозорците и във висящи кошници.

Лобелията е представена от повече от 300 вида едногодишни и многогодишни тревисти и храстовидни растения. У нас най-разпространена е Лобелия еринус. На височина достига от 10 до 25см, а дребните цветчета, които обсипват растението могат да бъдат обагрени във виолетово, синьо, бяло или лилаво-червено.

 • Засаждане

Младите растения се засаждат в градината или на балкона през април-май. Развиват се добре във влажни глинести или песъчливо – глинести почви. За своите лобелии изберете открити, добре огрявани от слънцето места. Гъстите разсади по-добре гарнират определените им места.

 • Поливане

Всички лобелии са влаголюбиви и се нуждаят от редовно поливане.

 • Цъфтеж

Прекрасната лобелия цъфти от май до октомври. Не е нужно да подхранваме почвата, тъй като това води до прекомерно разрастване на листната маса и до по-малко цветове.

Стоящи цветя за Вашия двор и градина

Освен балкона, градината, дворът и предблоковото пространство са места, които се нуждаят от украсяване с цъфтящи цветя. Тук ще изброим няколко от основните видове, които се засаждат с разсад. Те са особено атрактивни с кичестата си форма и разнообразието от цветове.

 • Бордюрна петуния

  Условията на отглеждане на бордюрната петуния са същите като на каскадната. Разликата е, че бордюрната расте нагоре и настрани. Специалистите препоръчват петунията да се засажда в лехите на разстояние 20х25см.

 • Стоящо мушкато – сакъз

  Стоящото сакъзче се подчинява на същите правила за отглеждане като каскадното, подробно описани по-горе. С многобройните си кичести цветове в най-разнообразни цветове скъзчето е чудесно допълнение към всеки двор.

 • Тагетес (Турта, камшиче)

  Изключително красиво цвете, което е изключително издръжливо на летните горещини. Цъфти във всички нюанси на жълтото и оранжевото и озарява като слънце всяка градина. Много подходящ начин за засаждането му е в редица, от двете страни на пътеки и алеи или опасващо площадки. По много приятен начин то огражда пространства и обособява части от двора, които имат различно ползване. Това цвете образува леснокълняеми семена, които можете да съберете и да засеете отново следващата година.

  • Засаждане и поливане
   Може да се насее от семена през март и април или директно от разсад през април и май. Растението не е претенциозно към почвата и мястото. Макар че най-добре расте на слънчеви места, то добре понася и полу-сенчести такива. Допълнително предимство е, че издържат на засушаване. В началото на растежа се нуждаят от поливане, а след това издържат и на по-сухи условия. Прекомерното поливане и влажност на почвата води до загиване на цветовете, а корените започват да страдат от гъбни заболявания.

  • Цъфтеж
   Цъфти от май до октомври с цветове ярко обагрени в жълти до оранжеви нюанси. Всички части на растението съдържат етерични масла и около алеите с тагетес винаги се усеща специфичният му аромат.
 • Калдаръмче – тученица (Portulaca grandiflora)

  Ако искате да създадете шарено и весело настроение без да се налага ежедневна грижа за сандъчетата и лехите, калдаръмчетата са отличния вариант за Вас. За негова родина се смята Бразилия. Това малко и ярко цвете е много лесно за отглеждане, вирее при всякакви условия и изобщо не е претенциозно. Стъблата му са крехки и се извиват във всякакви посоки, рядко се извисява нагоре.

  • Засаждане

   Прихващат се лесно със семена. Най-подходящата почва за тези цветя е песъчливата с примес от глина, както и обикновена градинска почва. Трябва да знаете, че калдаръмчето не понася сянка, поради което трябва да му изберете добре огряно място от слънце във Вашата градина или да го поставите на по-слънчевата си тераса. Растението е едногодишно и можете и сами да си го отгледате – рано напролет засейте семенцата в рехава почва, след като покълнат ги преместете в отделни малки саксийки и когато пораснат на няколко сантиметра от повърхността ги разсадете на крайното им местоположение. Коренчетата се насаждат на около 15см. разстояние едно от друго.

  • Поливане

   Калдаръмчето не обича обилното поливане и издържа много дълго време на засушаване, без това да повлияе на цъфтежа му. Това малко и красиво цвете задържа вода в месестите си листенца, така че спокойно можете да го поливате от време на време и то по малко.

  • Цъфтеж

   Можете да се радвате на прекрасни цветове, обагрени в оранжево, жълто, червено, розово, лилаво и циклама от юни до август. Често се получават разноцветни килими при засяване на множество семена на калдаръмче. Не се налага наторяване.

 • Градинска теменужка

  •  Градинската теменужка също е много красиво цвете и е подходящо за украсяване на Вашия двор и градина. 

  • Засаждане и поливане
   Макар че може да си посеете теменужките от семена, много по-лесно е през пролетта да си закупите готов разсад и да го пресадите във Вашата градина или в сандъчета. Те предпочитат полу-сенчести и слънчеви места. Листата и цветовете им са много нежни и ако ги посадите на места с целодневна директна слънчева светлина,  силното слънце през обедните часове може да ги изгори. Теменужките се поливат често, защото не понасят засушаване.
  • Цъфтеж
   Теменужката е позната и под името виолетка.  Човек би очаквал тя да бъде в различните нюанси на синьото. Всъщност в хода на времето са създадени много хибриди и се тя може да се „похвали“ с не малко цветово разнообразие. Цъфти най-усилено през април – май, след което забавя цъфтежа си. За максимален ефект теменужките се засаждат на групи. През лятото растенията полягват и цветовете издребняват.

   Най-популярни са сините и жълтите, но и другите цветове са много красиви. Съчетаването на цветовете и оформянето на пространства и фигури са удоволствие, когато се работи с толкова разнообразна палитра от красиви цветя.

 

  Има няколко съвета, които бихме искали да Ви дадем. Те са приложими за почти всички цъфтящи цветя:

 • Красивото цвете иска добри грижи. Силно препоръчително е да торите растенията с продаваните специални торове за цъфтящи цветя. Вярно е, че и без тези торове цветята ще цъфтят, но с тяхна помощ ще се радвате на обилен и продължителен ефект;
 • Винаги махайте прецъфтелите цветове. Така ще стимулирате цветето да цъфти;
 • За препоръчване е да използвате специално подготвените почви за цветята си. В тях има торф, перлит и други специални съставки, които  правят прихващането и отглеждането на цветята по-лесно. Ако не желаете да използвате само тези почви, можете да ги смесите с пръст от градината в съотношение 1:1;
 • Когато си закупите цветя, те са в малки временни саксии, които обикновено не са достатъчни на растението да живее дълго. Когато ги пресаждате, не махайте пръстта около корените, а просто извадете цялото растение заедно с нея и го поставете в голямата саксия. След това досипете около него почва за цветя и полейте обилно;
 • Пресаждането е стресов период за растенията и постоянното поливане е важно за тяхното прихващане. Не забравяйте да го правите регулярно.

Статията е написана в партньорство с