Цени за боядисване – материали и труд

След като вече сте решили да боядисате Вашия дом, офис или вила е време да изберете и точната боя, която ще покрие изискванията Ви за качество и ще се вмести в бюджета Ви. Цената на боята би могла да се определи доста лесно и конкретно. Направете собствено проучване в най-близкия строителен магазин или може да се доверите на проучването, което сме направили за Вас.

На българският пазар се предлага богата гама от бои – български и вносни. Трудно е да се направи сравнителен анализ на цените на боите, тъй като продуктите, които се предлагат са с различни качества и съставки. Докато с една боя от висок клас ще постигнете търсения цвят с полагане на един слой, максимум – два,  с боя от нисък клас ще Ви се наложи да боядисвате стените два, три пъти, за да получите плътност и цвят, които ще Ви удовлетворят. Съветът, който можем дa Ви дадем за избора на боя според нейното качество, е да заложите на такава от среден или висок клас, за да не Ви се налага да купувате допълнителни количества, да тонирате повторно (което може да се отрази в промяна на цвета – ако го правите сами) и да плащате на майстор за допълнително полагане на боя и т.н.

 1. Цена на боя

Български бои: Цените на обикновените латексни бои на утвърдени български производители се продават за цена около 4-5 лева за литър. Големината на разфасовката също оказва отражение върху цената – при закупуване на голяма разфасовка боя средната цена за литър пада до малко над 3 лева, така че икономически по-изгодно е да взимате по-големи разфасовки. Тониращите бои са с цени до 3 леваза един брой.

Разходната норма за българските латексни бои средно варира от 8–10м2/л.

Вносните бои, които се предлагат на нашия пазар, също са много и разнообразни:

 • Според производителя: холандски, шведски, чешки, немски, румънски и др.;
 • Според добавките – винилни, акрилни, тефлонови и т.н.;
 • Според съставките – мат, кадифено матова, сатен, с блясък.

Цените им варират в порядъка от 10,00 лева – 20,00 лева за литър.

Разходната норма за вносните бои е от порядъка на 12 -15м2/л. за полагане на един слой боя (една ръка).

  2. Цена на труд

Цените на бояджийските услуги зависят от параметри, които е необходимо да уточните още в началото – квадратура на площта за боядисване, подготовка за боядисване, полагане на грунд, брой цветове, вид на боята, изпълнение – ръчно или машинно, има ли отсичания и други. Това е и причината да не може един бояджия да Ви даде точна цена предварително, преди да се е запознал с подробностите. За да избегнем тези неудобства, сме създали възможност в платформата remonti.bg да общувате с майсторите. Когато създадете своята заявка за ремонт, всички майстори, които работят във Вашия район и се занимават с боядисване, могат да кандидатстват за него. Към офертата на всеки от тях има възможност за размяна на съобщения – чат, където Вие можете да задавате доуточняващи въпроси за всичко, което Ви притеснява. Колкото по-детайлна е Вашата заявка, толкова по-точна ще е офертата на майсторите към Вас. 

За Ваше улеснение сме проучили средните цени за труд при бояджийските услуги:

 • Нанасяне на грунд – 1-1.5 лева на м2;
 • Боядисване с латекс – 2-3 лева на м2;
 • Боядисване с латекс 2 цвята – 4-5 лева;
 • Отсичане на ивици – 5-10 лева на л.м.

3. Пример

Искате да боядисате стая с размери 4/3м. с един голям проорец 1.5/1.5м. и врата 1/2м., степен на завършеност – шпакловка. Приемаме, че шпакловката е фина и гладка и няма неравности за поправка. Таванът е 12м2., а стените са 32м2 или общата площ за боядисване е около 45 м2.

 • Подготовка на стените с грунд – от една бутилка концентрат за разреждане 1:10 или две бутилки концентрат 1:4 ще получите около 10 литра готов за нанасяне грунд, който е достатъчен за Вашата квадратура. Цената на грунда в първия случай е 8 лева, а във вторият – 12 лева. Разход за труд приемаме 1 лев на м2, или общият разход за подготовка за боядисване е около 55 лева за цялата стая;
 • Нанасяне на латекс. Една бака бял латекс от 8-8,5 литра или около 15кг. покрива около 100м2, което означава, че ще е достатъчна, за да покрие стаята на две ръце (два слоя). Приемаме, че тези два слоя са достатъчни за постигане на хубав, плътен, равномерен цвят. Цената на боята варира между 40 и 45 лева, ако вземем за пример хубава българска марка с добро качество. Разходът за труд при два слоя боя и при средно 2.5 лева на м2, ще ни излезе 115 лева за цялата стая;
 • Можем да обобщим, че подготовката и боядисването на нашата стая ще ни струва 55 лева за материали и 170 лева за труд или общо около 230 лева.

Ако решите да боядисате сами своята стая, то в нашата секция Съвети можете да намерите много интересни статии и съвети, които да Ви улеснят в постигането на добър краен резултат.