Беседката и навесът – красивите акценти във Вашия двор

Навес                                      

Беседката и навесът си остават класическото място за почивка, релакс, отмора след трудоемка работа в двора или градината. Те се разполагат винаги в дворното пространство, за да може домакините и гостите да се наслаждават на сладките часове през топлите дни или да се скрият от дъжда.

Беседката и навесът не са само място за отдих. Те могат да бъдат построени по такъв начин, че да са просторни и уютни и в тях човек да може да релаксира, да чете, да играе карти с приятели или да вечеря с драги гости.

Чисто архитектурно беседката представлява малка постройка, която е с отворена конструкция, а навесът е просто дървена конструкция с покрив. Класическият материал, който се използва и за двете е дървото, а покривът може да бъде покрит с различни покривни покрития – керамични керемиди, битумни керемиди, ламарина и други. Обикновено беседката е разположена в средата на двора или някъде на открито пространство, а навесът винаги се прави в един от ъглите на двора, така че да е отворен от две страни и затворен от другите две.

Има най-различни изпълнения на беседката: опростена четириъгълна, петоъгълна, шестоъгълна; съвременни варианти, които имитират архитектурни шедьоври и т.н. Има и проекти, които позволяват остъкляване на беседки и монтиране на врати, за да може пространството им да се използва и през зимата.

Навесът, като място основно за хранене, изглежда перфектно в различни комбинации от дърво и камък, а камината и барбекюто му придават неповторим чар и уют.