Алармени системи за дома и офиса

Алармените системи остават най-високото ниво на защита на Вашия дом и офис. Комбинирани с здрава входна врата с надеждна заключваща система дават относително спокойствие, че във Вашия дом няма да бъде влизано без Ваше съгласие.

Алармените системи се състоят от няколко основни елемента:

 1. Управление на алармата
  • Клавиатура
   Това е най-разпространения метод. Клавиатурата е поставя близо до вратата и от нея се правят всички настройки и нейното активиране. Когато е активна и отворите вратата, алармата се задейства и Ви дава няколко секунди да наберете на клавиатурата кода за деактивиране.
  • Дистанционно
   Удобен метод, защото не налага въвеждане на кодове. Дистанционното е подобно на тези на автомобилните аларми и е необходимо декативиране на системата преди да отворите вратата на дома си.
   Недостатък – сигнала от дистанционното сравнително лесно може да бъде прихванат и копиран.
 2. Датчици
  • Датчици за движение
   Използват се няколко вида датчици според технологиите:

   • Обемни (инфрачервени, PIR) – най-често използвани;
   • Микровълнови – основно се използват за пространството пред входната врата;
   • Комбинирани.
  • Магнитни датчици на вратите и прозорците
   Те реагират при отваряне на вратата или прозорците и моментално активират системата, която Ви дава няколко секунди да въведете кода за деактивация.
  • Акустични датчици
   Поставят се на прозорците, витрините и всякакви стъклени повърхности, през които може да се проникне в домът Ви. Реагират на звука от чупене на стъкло и активират алармата, без закъснение за въвеждане на код.
 3. Централа (контролно табло)
  Това е устройството, което управлява всички гореизброени компоненти – клавиатура и датчици. Централата задължително трябва да има собствен захранване – акумулатор, което да я поддържа работеща при прекъсване на електричеството. Добре е да се монтира на скрито място. В зависимост от работата, която върши централата, различаваме три основни вида:

  • Алармени системи, свързани със СОТ или охранителна фирма. Централата има антена, през която постоянно подава сигнал и комуникира със комуникацията на охранителната фирма. При задействане на алармата тя изпраща сигнал на охранителната фирма, която от своя страна се свързва с най-близко разположения патрул и го изпраща на адреса за проверка. Тук ключово е разположението на патрулите, като логично те са разпределени равномерно по кварталите, за да се скъси времето за реакция.
   За съжаление престъпният гений е намерил начин и на този проблем, като е изобретил устройства за заглушаване на сигнала, който тя излъчва. За щастие това е специфично оборудване, което се използва относително рядко.
  • Алармени системи с GSM
   Има райони, които не се покриват от охранителните фирми и където има нужда от алтернативен метод. Това са основно отдалечени места, вилни зони, малки села и други. В тези случаи се монтира този вид алармена система с вграден мобилен телефон (или истински, или възможност за работа със SIM-карта). Системата може да реагира по два начина – да изпрати SMS до предварително заложен номер (например Вашия) или да извърши обаждане до същия номер. И в двата случая целта е да бъдете уведомен за неправомерното влизане в охраняваното място. Ако не можете веднага да го посетите, то можете да се обадите на някой съсед да направи оглед на място. Изпращането на съобщение е по-лошият вариант, защото е възможно да пропуснете, че сте го получили и когато го видите да е твърде късно.
  • Аларма със сирена
   Сирената може да е вътрешна и външна и най-важната работа, която може да свърши, е да уплаши крадеца и той да избяга. Различните видове аларми могат да се комбинират и най-често всички имат вградена сирена, независимо дали са свързани със СОТ, с GSM или нито едно от двете.

Изграждането на алармената система започва още с планирането. Възможно е различните елементи да са безжични, но това позволява заглушаването на сигнала, с който си комуникират и блокирането на работата на цялата система, затова е за предпочитане системата да се изгради с кабели. Силно препоръчително е алармената система да се планира още по време на строителството, за да може окабеляването да се извърши още по време на изграждане на електрическата инаталация. След измазването на стените, шпакловането и декорацията на стаите (боядисване, тапети и други) само ще се монтират различните елементи – датчици, клавиатура и централа, без да се налага къртене, шпакловане или прокарване на кабелни канали.